Proje Hakkında

“Türkiye’de Psikolojik Danışman Eğitiminde Etkili Süpervizör Geri Bildirimi ve Güçlendirilmesi: Bir Araştırma ve Geliştirme Projesi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projedir. Projenin yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda görev yapan Doç. Dr. Betül Meydan yapmaktadır. Bu projenin temel amacı, Türkiye’de süpervizör geri bildiriminin süpervizörler ve psikolojik danışman adayları üzerindeki rolünün derinlemesine incelenmesi ve süpervizör geri bildirimini güçlendirmeye yönelik web temelli bir müdahale programı geliştirilmesi ve etkililiğinin incelenmesidir. Süpervizör geri bildirimi, süpervizörün hem süpervizyon alan kişinin psikolojik danışma oturumundaki performansına, tutumlarına, duygularına ve davranışlarına hem de danışanıyla arasındaki terapötik ilişkiye ve kendi aralarındaki süpervizyon ilişkisine yönelik görüşlerini süpervizyon ortamında paylaşmasıdır (Friedlander vd., 1989; Hoffman vd., 2005). Dolayısıyla, süpervizörün verdiği geri bildirimler nitelikli süpervizyonun en kritik bileşenlerinden biridir. 

Bu çalışmada, bu önemden hareketle, birbirini takip eden dört aşamada çalışmalar yürütülmüş ve yürütülmeye devam edilmektedir. Birinci aşamada, bu çalışmada Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören otuz psikolojik danışman adayı ve bu üniversitelerde görev yapan on bir süpervizörle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve katılımcıların gözünden süpervizör geribildiriminin Türkiye’deki mevcut durumu ve etkili süpervizör geribildiriminin özellikleri ortaya konmuştur. İkinci aşamada, Türkiye’de süpervizör geri bildirimi ilişkisel tarama modeliyle incelenerek süpervizör geri bildirimi belirli sosyo-demografik değişkenler (örn., cinsiyet, akademik not ortalaması, danışan sayısı, süpervizyon süresi/oturum sayısı) açısından karşılaştırılmış ve süpervizör geri bildirimi ile psikolojik danışma öz yeterliği, süpervizyon memnuniyeti ve süpervizyonda kendini açma arasındaki ilişkide mesleki kimlik, süpervizyon altında gerçekleştirilen psikolojik danışma uygulaması ve cinsiyet uyumunun düzenleyici rolü ve süpervizyon çalışma uyumunun ise aracı rolü test edilmiştir. Böylece, birinci ve ikinci aşamada Türkiye’de süpervizör geri bildirimine ilişkin duruma yönelik fotoğraf çekilmeye çalışılmıştır. 

Üçüncü aşamada, süpervizörlerin süpervizör geri bildiriminin temel özellikleri, geri bildirimin odakları, süpervizyon yöntem ve tekniklerinin geri bildirim vermedeki rolü, süpervizör geri bildirimini etkileyen faktörler, süpervizör geri bildiriminin psikolojik danışman adayları üzerindeki etkisi ve etkili geri bildirimin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalarının sağlanması ve etkili geri bildirim verme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Süpervizör Geri Bildirimi: 5N1K Süpervizör Eğitimi programı geliştirilmiş ve pilot uygulaması gerçekleştirilmiştir.  Dördüncü ve son aşamada ise Süpervizör Geri Bildirimi: 5N1K Süpervizör Eğitimi programının etkililiği karma desenle sınanacaktır. Projemiz şu anda dördüncü aşamada devam etmektedir. 

Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerde süpervizyon veren öğretim üye ve elemanlarına yönelik seminerler düzenlenecek, Süpervizör Geri Bildirimi: 5N1K Süpervizör Eğitimi Süpervizör Eğitimcisi El Kitabının yayımlanacak ve bilimsel yayınlar/sunumlar gerçekleştirilecektir. Bu proje, süpervizör geri bildiriminin Türkiye’de nasıl verildiğinin ve deneyimlendiğinin nicel ve nitel araştırma yöntemleriyle anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, bu çalışmada web-temelli bir Süpervizör Geri Bildirimi: 5N1K Süpervizör Eğitimi programı geliştirilecek ve üniversitelerde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programlarında süpervizyon veren öğretim üye ve elemanlarının yararlanması amacıyla bir el kitabı olarak sunulacak olmasıyla salt bir durum tespitinin de ötesinde bir AR-GE projesi olma niteliği taşıyacaktır.